Tulipánkert

2008\06\27

Útra készen

Daisypath Vacation PicDaisypath Vacation Ticker

Jelentem minden (no jó, majdnem ) készen áll az útra. Még pár óra és indulás!!! Holnap ilyenkor már a tengerparton talál minket a reggel, remélem!!!

Így néz ki Tündérke "műszerfala":

 Muszáj mindent bevetni, különben fél óráig sem marad egy ültő helyében, nem még fél napig!

Az úti cél egyébként Jesolo, Olaszország. Megnéztem az előrejelzést, szép időnk lesz!

Hasonló kellemes időtöltést kívánok mindenkinek!!!

utazás nyaralás

2008\06\26

Még mindig klíma nélkül

Kint 19 bent 29. Mi az? Az irodám. Egész éjszakai intenzív szellőztetés, kereszthuzat, ventillátor, fény-és hővisszaverő roló alkalmazása mellett sikerült 30-ról 29 fokra mérsékelni a hőséget . Tuti eljön a szeptember, mire megjavítják ezt az áldott klímaberendezést.  

Nem vagyok nagy klíma fun, sőt. De itt muszáj! A gépek, monitorok olyan szinten fűtik a helyiséget, hogy az már süt. Meg a Nap is ezerrel...

hőség

2008\06\25

Bealudt

Kismaszatom reggel 1/2 8-kor még így festett:

Mostanában hihetelenül jó alvó (nappal és éjjel is ; KOPP KOPP KOPP). Felnőttmódra átalussza az éjszakákat. Sajnos olykor még pisilni se kel fel. A baj nem is ez, viszont vizesen is csak reggel ébred, hacsak hamarabb észre nem veszem. S, ha reggel kérdem miért alakult így a dolog azt mondja: Mert inkább aludni akajtam. És ha szárazon ébred és megdicsérem, nagy büszkén kijelenti: Megállítottam!

gyerek alvás

2008\06\25

Málnahab

Ezt a tüneményt roppant egyszerű elkészíteni: 4-5 tojásfehérje , kb. 1/2 kg málna , cukor ízlés szerint. Az egsészet sutty be a keverőtálba, géppel pár perc alatt habbá verni és elfogyasztani!!! Ez az adag kb. 6 személynek elég. Falánkapu és Falánkanyu azért megbírkózott vele .

Tündérke segített díszíteni.

desszert MÁLNA

2008\06\24

A málnáról

A legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje, a málna az Ida hegy lejtőin látta meg a napvilágot, innen származik elnevezése is: „vadszeder az Idáról", azaz "Rubus idaeus". Sokkal valószínűbb azonban, hogy a málna Európa hegyvidékein őshonos (mi több, például a Dauphinéi Alpokban, a Vogézekben vagy a Francia Középhegységben a túrázó ma is találhat erdei vadmálnát). A málna már a reneszánsz idején megjelent a háztáji kertekben. A századokon át tartó nemesítésnek köszönhetően ez az ízletes gyümölcs mai formájában a legínyencebbek igényeit is kielégíti, ám szedése sok figyelmet és kézi munkaerőt igényel, hiszen sérülékeny és érzékeny, ami az árában is megmutatkozik: a málna manapság is viszonylag drága, s az év csak egy meghatározott (rövid) időszakában kapható.

A málna apró, illatos, érzékeny bogyói csodás ízvilágukkal varázsolnak el minket, de ne feledjük: ez a csodás gyümölcs összetételénél fogva is valódi érték! 100 gramm málna mindössze 38 kalóriát rejt magában, nem csoda tehát, ha a tavaszi fogyókúrák igazi sztárja. Ásványi anyagokban, elsősorban magnéziumban, kalciumban és vasban azonban annál gazdagabb, mi több, C-vitamin-tartalma sem elhanyagolható, 100 grammban 25 mg található ebből az értékes vitaminból. Sok benne a rost (100 grammban közel 7 g), ezért székrekedés esetén bevehetjük fegyvertárunkba. Ha azonban emésztési nehézségekkel küzdünk, érdemesebb a málnát „magjaitól" megfosztott állapotában, szitán áttörve fogyasztani. Régebbi időkben a málnának tonizáló és erősítő erényeket tulajdonítottak, a XVI. században például „analeptikus" (szervezetet erősítő) hatása miatt tanácsolták a málnaszirup fogyasztását. Szintén a málnát javasolták „mindazoknak, akiknek a gyomrában nem marad meg az étel, s hányástól szenvednek" (G. Bauhin: Historia plantarum, 1651). A „málnás borecetszirupot" hagyományosan gargarizálásra használták torokgyulladás kezelésére. Ma a málnából elsősorban ízesítési céllal levet és szirupot készítenek.

A legjobb, ha a málnát rögtön a vásárlást követően elfogyasztjuk, ellenkező esetben legfeljebb két napig tárolható eredeti csomagolásában a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. A mélyfagyasztás azonban remek megoldásnak bizonyulhat: ebben az esetben a málna képes megőrizni állagát és csodás ízét.

Ha málnát szeretnék lefagyasztani, először tálcára téve tegyük a mélyhűtőbe, majd ha már megfagytak a gyümölcsök, akkor porciózzuk tasakokba. Így "gurulós" marad a málnánk.mindmegette.hu

Ezt eddig sajnos nem tudtam. Már lefagyasztottam kb. 2 kilót 5-6 dobozkában. De legközelebb így csinálom!!!

Elkészült a szörpike, hűűűdemennyi! Kb. 15 liter. Ma a lekvárka van soron, kb. 5 kg friss málnából új szedés

gyümölcs MÁLNA

süti beállítások módosítása